Big Brother Awards 2009De grootste privacyschenders van 2008-2009 zijn bekend. Op vrijdag 5 februari 2009 werden tijdens een stampvol symposium de Big Brother Awards 2009 uitgereikt aan Minister Ter Horst, de nieuwe vingerafdrukdatabank, T-Mobile en Vodafone en mobiele naaktscanners van de politie.

Met de Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die de afgelopen jaren bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. Er was ook goed nieuws: Sophie in ‘t Veld (Europarlementariër D66) won de Winston Award, een positieve aanmoedigingsprijs.

NominatiesIn de categorie overheid waren genomineerd: de DNA-databank voor kinderen – een genetisch strafblad voor jeugdzondes, de Paspoortwet – een wet die elke burger bij voorbaat verdachte maakt en het CIOT – het telefoonboek van de Nederlandse opsporingsdiensten.

In de categorie bedrijven waren genomineerd: online quizbedrijf Advance Concepts voor zijn illegale verzamelpraktijken, Albert Heijn voor zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden en T-Mobile en Vodafone voor het onverplicht doorsluizen van smsjes naar opsporingsdiensten.

In de categorie voorstellen waren genomineerd: het downloadverbod vanwege het controleren van het internetgebruik van een paar miljoen Nederlandse internetgebruikers, de mobiele naaktscanners van de politie omdat iedereen hiermee in zijn hemd wordt gezet en het INDECT-project – een Orwelliaans informatiesysteem voor de observatie van burgers.

In de categorie personen waren genomineerd: minister ter Horst om haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat, minister Klink vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het EPD en korpschef Frans Heeres om de inzet van militaire spionagevliegtuigjes tegen gewone burgers.

WinnaarsMinister Ter Horst won de prijs in de categorie Personen, vanwege haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat. Mede door haar toedoen stevent Nederland in sneltreinvaart af op een controlemaatschappij, waar veiligheid altijd boven persoonlijke vrijheid gaat. De nieuwe vingerafdrukdatabank die Nederland aanlegt won de prijs in de categorie Overheid, vanwege het risico op identiteitsfraude en omdat een hack van de database potentieel desastreuze gevolgen heeft. Bovendien gaat de Nederlandse overheid hiermee veel verder dan de ons omringende landen. T-Mobile en Vodafone wonnen de prijs in de categorie Bedrijven, omdat ze willens en wetens en in strijd met de wet maandenlang de volledige inhoud van smsjes hebben doorgesluisd naar opsporingsdiensten. Het voorstel van de politie om mobiele naaktscanners in openbare ruimtes in te zetten, won de prijs in de categorie Voorstellen. De jury was van mening dat ‘function creep’ nog nooit zo snel plaatsgevonden: van een middel om terroristen te vangen, naar een middel dat in alledaags politiewerk kan worden ingezet. De publieksprijs ging dit jaar met een nipte overwinning naar de vingerafdrukdatabank, met Ter Horst als een goede runner-up. De Winston, een positieve privacyprijs, is uitgereikt aan Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66).

Honderden geïnteresseerden waren aanwezig op het Awardsgala, waar ook hoogleraar Vincent Icke, slachtoffer van identiteitsfraude Renate Tromp en security expert Jeroen van Beek spraken. De winnaars zijn door een deskundige jury geselecteerd uit een recordaantal inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink, Prof. dr. Bart Jacobs, Prof. dr. Nico van Eijk, Dr. Bart Schermer, Prof. dr. Valerie Frissen en journalist Bart de Koning. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt. De publieksprijs is uitgereikt aan de kandidaat die de meeste stemmen via de website www.bigbrotherawards.nl heeft gekregen.

De Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd door Bits of Freedom. De Big Brother Awards wordt mede mogelijk gemaakt door De Balie, Brinkhof, Stichting NLnet en SURFnet.

Klik hier voor het Juryrapport van de nominaties

Terugkijken?De Balie en Engage! hebben de handen ineen geslagen, en deze mooie uitzending van de Awards samengesteld. Mocht je dus alles nog eenmaal terug willen zien: Sit back, relax and enjoy de herhaling van het Awardsgala op vrijdagavond 5 februari 2010 in De Balie:

De hele uitzending is opgeknipt in fragmenten en op ons YouTube kanaal gezet. Embedden is niet alleen toegestaan, maar wordt van harte aangemoedigd. Via deze link is de gehele uitzending van de Big Brother Awards 2009 te downloaden (ca. 500 MB). Er rust een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 licentie op, dus remixers – doe je ding en laat anderen ook hun ding doen!

Afbeelding ‘Big Brother Awards @ de Balie 2010-02-05′ door theHOSpages

English?

Download de BBA2010 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

Download de BBA2010 desktop

BBA2010 Desktop download 16:10 - 1920 x 1200 BBA2010 Desktop download 4:3 - 1600 x 1200