De zeer gewaardeerde en deskundige jury van de Big Brother Awards heeft ook dit jaar twaalf genomineerden aangewezen voor de Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. Tijd om weddenschappen af te sluiten. Wie worden volgens jou de winnaars?

Lees hier de uitgebreide juryoverwegingen in het juryrapport 2010 (PDF).

De nominaties
In de categorie bedrijven zijn genomineerd: ABN AMRO voor het inzetten en verstoppen van spyware, zelfs nadat de bank eerder door een onderzoeksbureau op de vingers werd getikt. TNO vanwege het ontwikkelen en testen van ‘Hostile Intent Technology’ om ‘verdacht’ gedrag met camera’s op te sporen aan de hand van een zeer breed scala aan verdachte gedragingen, zoals het dragen van een dikke jas. En Trans Link Systems en OV-bedrijven vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart, ondanks de vele constateringen dat de kaart onherstelbaar kapot is.

In de categorie overheid zijn genomineerd: De Belastingdienst wegens de verplichting aan ZZP’ers om hun Burger Service Nummer te publiceren. De Nederlandse Zorgautoriteit vanwege de verplichting voor psychiaters om diagnostische gegevens op declaraties te vermelden. Het Openbaar Ministerie omdat zij met sleepnetacties wil achterhalen wie bepaalde nieuwsartikelen heeft gelezen. En het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de huiscontroles door pandbrigades en de komende uitbreiding van die praktijk, waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan.

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: het onderzoek naar de inzet van Deep Packet Inspection, een permanente internettap op het verkeer van alle Nederlandse internetters. En SLIM Prijzen vanwege het registreren van ritgegevens van automobilisten: het rekeningrijden in een nieuw jasje.

In de categorie personen zijn genomineerd: De gebruikers van Facebook vanwege het schenden van privacy van hun eigen vrienden. Minister van Justitie Ivo Opstelten vanwege het voorstel om gescande kentekens vier weken te bewaren. En tot slot de Haarlemse wethouder Rob van Doorn voor het verplicht aan- en afmelden van parkerend bezoek.

10 Reacties op: Juryrapport Big Brother Awards. Place your bets

 1. JS

  Mijn stem gaat naar: de OV-bedrijven, simpelweg op grond van massale schaal en gigantische impact door afgedwongen gebruik voor iedereen die wel eens overweegt zich per OV te verplaatsen.

 2. J.

  ‘De overheid’ scoort zo goed, dat je je af kunt vragen of één eigen categorie niet ‘te weinig’ is?

 3. jannie krauwinkel

  Rob van Doorn verplicht niet alleen aan en afmelden van parkerend bezoek maar ook het aanschaffen van mobiel en pc!
  De gemeente legt het probleem bij de burgers en moeten er ook voor betalen in de tijd van steeds hogere lasten komt dat er ook nog even bij. Het is klant onvriendelijk, zeer fraude en privacy gevoelig. De burger heeft zelf een perfect systeem voor het parkeren ontwikkelt! Een pasje met chip en timer van 3 uur!
  Kwestie van een knopje indrukken en klaar zonder registratie van kenteken. Van Doorn Luistert niet naar de burger!!!!

 4. Gerjanne de Vries

  Rob van Doorn, Haarlem

 5. Arnold van Strien

  Rob van Doorn

 6. Arnold van Strien

  Besluiten willen nemen aangaande digitaal parkeren van bezoekers zonder een deugdelijk onderzoek en evaluatie en onderzoek.

 7. Laura Gulickx

  bij de bdrijven de OV chipkaart. zij “stelen” bovendien geld van mij, omdat ik een fout ( niet uitchecken) niet kan herstellen. ik wacht al vier weken op teruggaaf 12 euro. het schijnt thans hun grootste “inkomsten bron” te zijn, geld verdienen omdat mensen het niet terug vragen,
  bj de overheid, moeilijk kiezen, toch maar voor de bijstandsuitkeringsgerechtigden. Niemand kan voor ze opkomen, dat kan toch niet!
  bij personen is het ook makkelijk kiezen: Rob van Doorn.Terwijl er een klantvriendelijk alternatief is, toch doorgaan met een systeem wat behalve de privacy aantast, de mensen onnodig geld kost, ook “werkverschaffing” voor mensen die spontaan even op bezoek komen.
  Goed dat deze prijs er is, goed dat er veel aandacht aangegeven wordt. mijn welgemeende complimenten.
  laura

 8. Caroline

  Rob van Doorn, slaat echt alles.

 9. ptr

  Voor mij de Sozawe. Als je ongewild werkeloos en ook nog dakloos wordt, zijnde nederlander (n geboren) wordt je geconfronteerd met een kafkaiaanse machine, die je op de rand van de afgrond en naar de zelfmoord begeleidt. De eisen voor hulp gaat qua privacy zo ver dat je overweegt onder de brug te gaan slapen. DEMONISCH en toch mensenwerk. Zeer sociaal.

 10. Elise

  Heel goed deze BBA maar tegelijkertijd ongelooflijk verontrustend. Wat kan je hier als burger nog echt aan doen om deze tsunami van mensenrechten schendenden maatregelen tegen te houden..?

English?

Download de BBA2010 Poster

De Big Brother Awards poster (pdf)

Download de BBA2010 desktop

BBA2010 Desktop download 16:10 - 1920 x 1200 BBA2010 Desktop download 4:3 - 1600 x 1200